Italija – per amžius viliojantis kraštas

Home/PATARIMAI/Italija – per amžius viliojantis kraštas

Italija – per amžius viliojantis kraštas

Ką kalba istorija?

Italija yra viena seniausių pasaulio valstybių ir kartu viena jauniausių, nes tik 1871 m. jos hercogystės ir kunigaikštystės susijungė į bendrą valstybę.
Iš visų genčių, gyvenusių Apeninų pusiasalyje I tūkst. pr. Kr., iškilo lotynai ir sabinai. Pastarieji 753 m. pr. Kr. įkūrė Romos miestą.
Pirmaisiais amžiais po Kristaus Roma tapo stipriausia valstybe ir užėmė didelę dalį dabartinės Europos, Šiaurės Afrikos, Mažosios Azijos, tačiau 476 m. Romos imperija žlugo, užkariauta barbarų. 756 m. pusiasalio viduryje  buvo įkurta Popiežiaus valstybė. X-XII a. pabaigoje ėmė formuotis italų tauta ir kalba. Didžiausios Europos valstybės nuolat kėsinosi į Apeninų pusiasalį, kelis šimtmečius čia virė kovos – Italijos susivienijimo karai prasidėjo XIX a. su Giuseppe Garibaldi priešakyje.

Nacionalinė virtuvė

  • Italija – ne tik spagečių, bet ir picų, alyvuogių aliejaus, espreso kavos, kapučino, vynų kraštas.
  • Ryžių rutuliukai (aranchini), sardinių užkandis (sarde beccafico), aliejuje keptos Palermo užkandėlės ir pupelių miltų (panelle) – tipiški Sicilijos užkandžiai.
  • Tiramisas – kavos, maskarponės ir bulvių desertas.
  • Gelato – ledai, gaminami tik iš pieno, pagal skonį pridedama kavos, šokolado, vaisių.

Apgyvendinimo ypatumai

Dauguma italų atostogas leidžia tėvynėje, todėl siūlomas neįtikimai platus gyvenamųjų vietų pasirinkimas – nuo puikių viešbučių senoviniuose rūmuose iki paprastų mažučių šeimyninių  pensionų. Italijos viešbučiai kategorizuojami žvaigždutėmis (nuo vienos iki penkių). Kategorija labiau priklauso nuo teikimų patogumų nei nuo aplinkos, be to, įvairiuose miestuose vertinimo kriterijai šiek tiek skiriasi. Kambarių dydis labai įvairus: miesto centre net brangūs viešbučiai gali siūlyti mažesnius kambarius nei atitinkamos užmiesčio įstaigos. Vienos ar dviejų žvaigždučių viešbučiai dažniausiai nedideli, paslaugų pasiūla paprastai negausi. Vonios kambariai kuklūs, nedideli, dušas atskiriamas užuolaidėle, dušo kabinos dažnai net nėra. Italijoje viešbučiai teikia mažiau specialių paslaugų nei daugelio kitų šalių apgyvendinimo įstaigos. Nors vasaros čia karštos, būna, kad net ir penkių žvaigždučių viešbutis neturi oro kondicionierių. Ne visuose yra lauko ar vidaus baseinų. Bene didžiausią dėmesį italai skiria virtuvei, todėl dažnai net ir kukliausiame viešbutyje maistas yra šviežias ir skanus. Kai kurių Italijos kurortų vietos institucijos yra įvedusios vadinamąją kurorto, turisto ar kitą rinkliavą, kurią gali reikėti susimokėti vietoje, t. y. registruojantis viešbutyje ar kitu metu. Tokios rinkliavos dydis priklauso nuo viešbučio kategorijos (nuo 1 iki 4 eurų už žmogų nakčiai).

Pajuskite Italiją

  • Atskleiskite geriausius itališko maisto gamybos tradicijų bruožus. Pietiečiams įprastas aštrumas bei saldumas Sicilijoje susipina su gaiviais, ką tik nuskintais prieskoniais.
  • Pasivaišinkite limončelo likeriu.
  • Aplankykite aukščiausią veikianti ugnikalnį Europoje – Etną.
  • Susipažinkite su 3 tūks. metų istoriją menančia salos sostine Palermu.
  • Atraskite išskirtinį gamtos grožį Sicilijos nacionaliniuose parkuose.
  • Pamatykite Vezuvijų – pasaulyje labiausiai žinomą ugnikalnį, puošiantį Neapolio įlanką.
  • Pažinkite senovės romėnų miestą Pompėją.

 

 

Keliones į Italiją galite užsisakyti mūsų puslapyje. Rinktis kelionę

2017-10-18T09:48:17+00:00 spalio 18th, 2017|PATARIMAI|